torstai 5. helmikuuta 2009

Iktyonomiaa opiskelemassa

Elikkäs millaista on opiskella kala- ja ympäristötaloutta Turun ammattikorkeassa... Noh henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että meidän koulutusohjelmassa on kaikista erikoisimpia aineyhdistelmiä ja monet amkilaiset on niitä meidän aineita ihmetelleetkin :) Opintoihin kuuluu muun muassa venemoottoreiden huoltoa ja tuntemusta, erilaisilla veneillä ajamista troolariin asti, solubiologiaa, vesikemiaa, ekologiaa, kalan anatomian tutkimista, kalalajien opettelua, kalan fileointia, kalan tappamista, kalan kasvattamista jne. Meillä ei voi valita mitään suuntautumislinjaa mutta kaikki ei käy samoja kursseja vaan voi valita vaikka vesiviljelypainotteisia tai sitten vesistöjen hoitoon suuntautuvia. Eli erikoistua voi ja mm. harjoittelupaikat kannattaa valita omaa suuntautumista silmällä pitäen. Valinnaisilla kursseilla opiskellaan toisten vuosikurssilaisten kanssa ja meidän pienessä koulussa tunteekin melkein kaikki kun on jonkin aikaa opiskellut. Koulussamme on myös ammattikoululaisia ja aikuisopiskelijoita vaihtelevasti ja amk onkin vain vuokralla siellä. Opettajista moni opettaa kummallakin "puolella" ja kaikilla koulun opiskelijoilla on yhteinen oppilaskunta. Opettajat on kaikki kivoja mutta jotkut on kamalan tylsiä kun ne opettaa :) Siksi kai meillä on luokassa oma kahvinkietin ja veden keitin että saa piristää itseään tarpeen tullen.... Koulun vieressä on asuntola, missä noin puolet opiskelijoista asuu. Ja opiskelijat on aika sekalaista porukkaa. Metsänmiehiä sekä prinsessatyttöjä :D

Opinnot kestävät kolme ja puoli vuotta ja sen jälkeen voi tehdä maisterintutkinnon kahdessa vuodessa ainakin Akureyrissä Islannissa ja Jyväskylässä. Syksyisin on paljon perusopintoja ja keväällä enemmän valinnaisia ja muita ammattiaineita. Harjoitteluita on kaksi, toinen perus ja toinen sitten sellainen työ, missä valmis iktyonomi voisi toimia. Ne tehdään yleensä kesäisin ja paikat valitaan ja haetaan itse. Meiltä voi myös lähteä vaihtoon useaan eri maahan muun muassa Islantiin, Turkkiin ja Kiinaan.

Perusopinnoista. Matikka käytiin läpi ensimmäisen puolen vuoden aikana. Käsittää suurinpiirtein lukion lyhyen matikan ja vähän muuta. Tahti on tosi nopea mutta ei mahdoton :) Jos tuntuu vaikealta niin samaan aikaan menee matikan tukikurssi missä käydään samoja asioita hitaammin ja autetaan. Kemia suoritetaan aika lailla myös ekan puolen vuoden aikana ja sekin on hieman haastavaa mutta ei mikään ongelma. Atk:ta on myös ekan puolen vuoden aikana ja siitä on paljon harjoituksia kotona tehtäväksi. Kannattaa tehdä ajallaan! Meillä on myös ruotsia ja englantia ja niihinkin on tukikurssit jos on hankalaa. Ja sitten on suomenkieli ja viestintä, mikä on jotain ihan muuta kuin pilkkusääntöjä :) Eka puoli vuotta on siis tosi paljon näitä perusopintoja ja siihen kannattaa oikeasti asennoitua niin. Kyllä niitä ammattiopintoja sitten tulee ihan tarpeeksi myöhemmin ja jo heti alusta alkaa niitäkin. Ja kaikki kannattaa tehdä ajallaan eikä jättää rästiin, mutta kai kaikki sen tajuaa :)

Ammattiopinnoista. Tosi harva kursseista on pelkkää teoriaa vaan aina niihin melkein kuuluu jotain kenttähommia/käytäntöä. Sitten on niitä kursseja, jotka on pelkkää käytäntöä ja osa on aika puolet ja puolet. Käytännön tunneilla täytyisi aina olla tai sitten korvata ne myöhemmin. Teorian tunneilla opettajat ei kauheesti välitä istuuko siellä vai ei. Tai no välittää mutta eivät kiukuttele jos et käy. Näissä opinnoissa ja myöhemmin työelämässä on eduksi sellainen reipas ja omatoiminen asenne. Täytyy tarttua toimeen eikä vain ihmetellä tumput suorana :) Ja ei saa olla liian herkkä. Joudut tappamaan kalan omin käsin ja perkaamaan. Joillekin se voi olla ongelma vaikka kaloja siis kohdellaan hyvin ja ajatellaan niiden parasta mutta niistä kuitenkin tulee elintarvikkeita meille ruokapöytään. Itse työssähän ei välttämättä koskaan tarvitse tehdä mitään sellaista mutta täytyy tietää miten se toimii käytännössä. Me tavallaan opetellaan tekemään asioita, mitä meidän mahdolliset alaiset/asiakkaat/yhteistyökumppanit saattaa tehdä. Iktyonomi voi olla monenlaisissa työtehtävissä että ei ole pakko ryhtyä miksikään kalafarmariksi, voi tehdä siistiä toimistotyötä tai tutkia jotain :)

Iktyonomilla on se etu muihin ympäristöalan työnhakijoihin, että me tunnetaan tuota kalatalouspuolta ja muutenkin ollaan erikoistuttu vesistöihin ja vesieliöihin. Tähän koulutusohjelmaan kannattaa hakea jos ihan oikeasti on tästä kiinnostunut.

Hmm mitäs muuta... Noh voi kysyä jos jotain jäi puuttumaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki terveiset tai kysy vaikka jotain Islannista :)