maanantai 2. syyskuuta 2019

Alueiden nimistä

Ainakin Reykjavíkissa ja Húsavíkissa on sellainen tapa nimetä katuja, että jokainen kadun nimi tietyllä alueella päättyy aina samaan sanaan. Meidän kaupunginosan nimi on Grafarvogur ja se on väkiluvultaan ja varmaan pinta-alaltaankin Reykjavíkin suurin kaupunginosa... vai onkohan se lähiö? No kuitenkin, Grafarvogur on sitten jaettu pienempiin osiin tai alueisiin (hverfi) ja jokaisen alueen sisällä kaikki kadut päättyvät samaan sanaan. On esimerkiksi Húsahverfi, jossa sijaitsevat esimerkiksi sellaiset kadut kuin Veghús ja Dalhús ja koulun nimi on Húsaskóli. Sitten on vaikka Hamrahverfi, josta löytyy mm. Leiðhamrar katu ja koulu on tietenkin nimeltään Hamraskóli. Ja otetaan nyt vielä sitten vaikka Rimahverfi, jossa kadun nimiä ovat esimerkiksi Laufrimi, Mosarimi ja Rósarimi ja koulu Rimaskóli.

Minusta tämä tapa on hirveän kätevä koska vain kadun nimen kuulemalla tiedän yleensä heti missä päin kaupunkia katu sijaitsee, vaikken olisi koskaan juuri sitä nimenomaista kadunnimeä kuullutkaan. Myös asuntoa etsiessä on helppo heti osoitteen näkemällä päätellä haluaako tutustua sillä tietyllä alueella sijaitsevaan asuntoon vai ei. Tuolla keskustan suunnilla on sitten niitä virallisia katuja eli gata-loppuisia katuja ja muitakin vähän ristiin rastiin. Keskustaa ei oikein lasketa tähän systeemiin mukaan.

Omituisin Grafarvoguriin laskettava asuinalue on ehdottomasti Bryggjuhverfi tai "laiturialue" näin hienosti suomennettuna :D Siellä on paljon hauskoja ja erikoisia taloja, joiden on kai tarkoitus olla vähän sellaisia tanskalaistyylisiä tai jotain. Kävin siellä joka tapauksessa yhtenä iltana kävelemässä ja otin myös kuvia tästä iloisesta mereisestä talorykelmästä. Katujen nimet päättyvät tietenkin bryggja-sanaan :P

Jätin auton Hamrahverfin puolelle ja  kävelin autosillan alta menevää kävelysiltaa pitkin Bryggjuhverfin puolelle.


 Oli nousuvesi. Laskuveden aikaan vettä on paljon vähemmän.






 Islannissa harrastetaan todella vähän purjehdusta tai huviveneilyä. Tämä kuva siis vähän hämää.

 Värienkäyttö on Islannissa sallittua.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki terveiset tai kysy vaikka jotain Islannista :)