keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Maitovalas- ja lunnikeskus Vestmannasaarilla

Taannoisella saarivierailullani pääsin päivittämään lunnitietämystäni aivan yllättäin. Ilmeisesti tuohon aikaan vuodesta lunnin poikaset lähtevät koloistaan avaraan maailmaan ja päätyvät kylän valojen takia usein jonnekin aivan muihin paikkoihin kuin avomerelle. Esimerkiks kaupungin satama öljyisine vesineen ei ole hyvä paikka lentämään opetteleville lunneille. Niinpä saarella toimii "lunnipartio", joka on värvännyt erityisesti saaren lapset hommiin pelastamaan eksyneitä lunninpoikasia. Poikaset otetaan kiinni ja laitetaan esimerkiksi pahvilaatikkoon ja sitten ne viedään lunnipartion toimistolle mitattaviksi ja merkittäviksi, jonka jälkeen lapsi saa lunnin takaisin ja saa käydä päästämässä sen hyvässä paikassa vapaaksi. Käytönnössä ne heitetään ilmaan merenrantakielekkeen päältä :D Huonokuntoiset öljyiset lunnit pääsevät kylpyyn ja tervehtymään lunnipartion hoivoyksikköön ennen vapauttamista.

Uutena juttuna Vestmannasaarilla on maitovalaiden ulkoilmasuojeluallas :D Tai no kyseinen allas valmistunee jossain vaiheessa mutta kaksi sen asukasta on jo muuttanut Kiinasta Islantiin ja heitä pääsimme myös katsomaan lunnikeskuksessa vieraillessamme. Todella söpöjä ja uteliaita kavereita olivat he. Entisiä "delfinaario" eläimiä ovat.

Että jos tuonne satutte niin käykää ihmeessä ainakin lasten kanssa katsomassa :)

Klikkaa tästä! Kävimem erään saarelaisen luona kahvilla ja heillä sattui juuri olemaan yksi tällainen poikanen pyykkikorissa odottamassa mittaukseen pääsyä.

 Väkeä lappasi laatikoiden kanssa sisään ja ulos.
 Lunniakvaario

 Lunneja toipumassa.
 Keskuksessa oli myös pienimuotoinen akvaario, jossa pääsi näkemään Islantilaisia mereneläviä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki terveiset tai kysy vaikka jotain Islannista :)