Meillä on täällä takana jo kaksi ja puoli viikkoa koulutaivalta ja ajattelin kertoa vähän että millaista se koulu on ollut ja tulee olemaan. Täällä siis ei ole varsinaista esikoulua vaan koulu aloitetaan sinä vuonna kun täytetään kuusi ja sitä ennen päiväkodin viimeisenä vuotena on tutustuttu ja harjoiteltu jonkin verran kirjaimien ääntämistä ja niiden kirjoittamista. Lukemaan ei tietääkseni lapsia opeteta ellei sitten joku ole oikein kovasti edellä ja tarvitsee haastavampaa tekemistä. E esimerkiksi ei osaa vielä lukea ja kirjoittaa kunnolla mutta ainakin lukemisen opettelu etenee vaihdilla ja osaa kirjoittaa esimerkiksi oman nimensä pienin kirjaimin.
Koulusta tulee joka päivä jokin lukuvihkonen kotiin ja lapsen tehtävä on lukea sitä tai jotain muuta vanhemmille mutta myös vanhempien tehtävä on lukea lapselle. Lapsi saa jokaisesta lukemastaan tai kuuntelemastaan kirjasta leiman ja kymmenen leiman jälkeen tulee tarra ja kymmenestä tarrasta sitten jotain tosi ekstraa. Näitä siis täytyy kirjata sellaiseen vihkoon, mikä kulkee repussa ja opettaja sitten koulussa tarkistaa ja antaa leimoja/tarroja. Mitään muita läksyjä ei ole tullut enkä usko että tuleekaan. Eikä nuokaan varsinaisesti ole läksyjä mutta tällä leima/tarrasysteemillä selvästi halutaan kannustaa lukemaan mahdolisimman paljon. Minä olen kirjannut sinne kaikki suomeksi lukemani kirjat myös sillä olisihan se nyt epäreilua, jos niitä ei laksettaisi :D
Koulua on joka päivä 8:30-13:40 lapset saavat kävellä kouluun ja kotiin koska täällä on aika turvallista. Moni 1-2 luokkalaisista lapsista viettää iltapäivän koulun pihalla sijaitsevassa iltapäiväkerhossa kunnes vanhemmat tulevat kotiin. Minä tulen kotiin niin aikaisin että E saa kävellä suoraan kotiin koulun jälkeen. E taitaa olla luokkansa ainut, joka ei mene iltapäiväkerhoon. Se aiheutti E:lle ainakin aluksi vähän kummastusta. Iltapäiväkerho järjestää myös kyydityksen harrastuksiin, jos näin halutaan. Meillä minä sitten kuskaan.
Islannissa koulussa syödään eväät. Heillä on sellainen kahvihetki kymmenen aikaan, jolloin kaikki syövät eväitään. Sitten kahdeltatoista on varsinainen lounas, jolloin voi syödä erikseen maksettavaa lounasta tai omia eväitä. E ei ollut innostunut kouluruuasta joten päätimme että hän saa sitten vähän tukevammat eväät ja syö niitä kahdesti päivässä. Suurin osa syö kuulemma lounaan. Yhtenä päivänä E oli kuitenkin käsketty syömään myös lounasta koska oli määrä mennä jonnekin pitkälle kävelylle. Evöiden kanssa saa myös olla tarkkana koska mitään epäterveelliseen viittaavaakaan ei saa olla :D Tämä osittain terveellisyyden takia ja osittain sen takia, ettei tulisi kateutta lasten kesken. Edes sellaisia "terveellisiä" jogurtti tms. energiapatukoita ei saa olla ja juomana vain vettä. Voileipä, vihannekset ja hedelmät ovat SE juttu. Koulu on myös roskaton ja kaikki kääreet sun muut mitä tuot eväiden mukana viet myös takaisin kotiin. Niinpä en yleensä käytä mitään kääreitä vaan vain eväsrasiaa.
Ekaluokkalaisilla on liikuntaa kaksi kertaa viikossa puolen tunnin ajan ja uintia kerran viikossa sekä lisäksi 40 minuutin tanssitunti. Kysykää vaan jos joku tätä sattuu lukemaan ja haluaa tietää lisää islantilaisesta koulusta. Käsittääkseni nämä asiat vaihtelevat jonkin verran kunnittain ja kouluittainkin jopa. Esimerkiksi meidän ei tarvinut ostaa mitään koulutarvikkeita mutta tämä on aika uusi juttu eikä välttämättä päde kaikissa Islannin alakouluissa. Reppu ja uimavaatteet sekä uimalasit pitää olla ja nyt on ainakin tosi "in" että on sellainen reppu, jossa on mukana irroitettava pikkureppu uimakamoja varten. Peruskoulu kestää täällä kymmenen vuotta ja on jaettu ala-, keski- ja yläkouluun.
Yhden päivän eväät. Kaksi kolmioleipää päällekkäin.
Eka- ja tokaluokkalaisia lapsia matkalla koulusta kotiin ja kiipeilemässä jonkun autotallin katon päälle. Oma tyttäreni mukaan lukien. Voi olla että koko kylä kuuli kun huusin heidät alas sieltä.