keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Islannin sää ja aika

Ihmisillä on varmaan omat ajatuksensa siitä, millainen sää Islannissa on. Joku ehkä ajattelee, että täällä on todella kylmä ja paljon lunta ja joku ehkä että täällä sataa aina. Moni varmaan ajattelee myös, että täällä on tuulista ja niinhän täällä monesti onkin.

Melkein yhdeksän vuoden kokemuksella minulle on syntynyt jonkinlainen kuva siitä, minkälainen sää Islannissa vallitsee. Säätä voisi parhaiten kuvailla kaksi sanaa: leuto ja vaihteleva. Täällä ei koskaan ole kovin paljon pakkasta eikä taas vastaavasti kovin lämmintä. Toki joskus mutta normaalisti ei. Täällä voi tulla lunta oikeastaan kaikkina vuodenaikoina ja vastaavasti olla melko lämmintä kaikkina vuodenaikoina. Täällä oikeastaan on vain kaksi vuodenaikaa, talvi ja kesä. Kummassakin tuulee ja sataa ja on aurinkoisia päiviä mutta kesällä keskilämpötila on hivenen korkeampi kuin talvella. Tammikuussa voi päivälämpötila olla + 10 ja kesäkuussa +6. Ja tietenkin talven ja kesän erottaa valoisuus. Reykjavík sijaitsee jossain siellä Oulun korkeudella ja Islannin pohjoisin asuttu paikka Hrísey juuri napapiirin tuntumassa eli kesäisin on valoisaa ja talvisin pimeää. Islannissa ei siirretä kelloja, joten aikaero Suomeen on kesäisin kolme tuntia ja talvisin kaksi.
 
Nämä kuvat ovat maaliskuulta. Juuri tällä hetkellä tuulee, sataa vettä ja tänään on parhaimmillaan ollut 5,6 astetta lämmintä. Lumet ovat taas sulaneet ympäröiviä vuoria lukuunottamatta pois.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki terveiset tai kysy vaikka jotain Islannista :)