lauantai 5. joulukuuta 2009

Islantilaiset joulupukit eli Íslensku jólasveinarnir

Ajattelin kertoa vähän islantilaisesta joulupukkiperinteestä kun siitä satuttiin taas eilen puhumaan. Elikkäs heillä on kolmetoista joulupukkia, jotka ovat kaikki Grýla nimisen ikävän peikkonaisen lapsia. Alun perin tuo peikko ja sen joulupukkilapset olivat ilkeitä ja tekivät kaikkia ikäviä juttuja ihmisille kuten varastivat ruokaa, pelottelivat lapsia, paukuttelivat ovia ja sen sellaista. Jokaisella pukilla on oma nimensä ja joku ilkeys mitä juuri se pukki harrastaa :) Sitten on myös Jólakötturinn eli Joulukissa, joka on Grýlan ja miehensä Leppalúðan lemmikki. Joulukissa syö lapset, joilla ei ole jotain uusia vaatteita jouluna.

Nykyään joulupukit ovat kiltempiä ja tuovat lahjoja lapsille. Islantilaiset lapset laittavat 12.-24.12 joka ilta oman kenkänsä ikkunalle ja sitten jokainen pukki eri iltana tuo heille jotain pientä lahjaa. Sitten jouluaattona Kertasníkir niminen pukki tuo paljon lahjoja yön aikana ja ne löytyvät aamulla esimerkiksi kuusen juurelta. Mutta islantilaislapsilla on nykyään myös tavalliset joulukalenterit niin kuin täälläkin. Eli he eivät usko sellaiseen joulupukkiin kuin suomalaiset, joka kävisi kaikkien maailman lasten luona ja puhuisi kaikkia kieliä, olisi lempeyden perikuva jne. Eivätkä islantilaiset joulupukit asu Korvatunturilla ;) Kertasníkir ei koskaan tule käymään aattona eli sitä ei pääse näkemään ja vanhemmat pääsevät helpolla :) Kuitenkin jotkin vapaaehtoiset järjestöt lähettevät muutaman pukin moottorikelkalla jakamaan lahjoja lapsille ennen joulua tai ne tulevat käymään tarhassa tai kouluissa.

Mietittiin että vähän tulee olemaan joskus tulevaisuudessa miettimistä jos haluaa yhdistää suomalaisen ja islantilaisen joulutavan jouluaattona. Mutta hauskaa varmaan ja lasten kavereille ihmettelemistä :)

Meillä on tällainen magneettiläpyskä jääkaapin ovessa jouluisin. Ei ole tullut hommattua taviskalentereita tänä vuonna, joten seuraamme sitten koska jólasveinarnir tulevat ja ehkä laitamme kengät ikkunalle 12. päivä alkaen ;) Saatiin tuo 10/11 kaupasta ilmatteeksi joulukuussa 2007.

Lisäsin vielä kuvan Grýlasta, joka niin kuin miehensäkin ja kaikki muutkin peikot syö lapsia. Aika herttainen tapaus? :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki terveiset tai kysy vaikka jotain Islannista :)