lauantai 8. toukokuuta 2010

Pieni kansa




Yksi islantilainen tuttuni postasi tämän videon facebookkiin. Katsoin ja tykkäsin :) Tunnistin yhden pojista koska hän on miehen pikkuveljen ja miehenkin kaveri ja kotoisin Húsavíkista. Selailin uteliaisuuttani hänen sisaruksiaan ja bongasin hänen isoveljensä kavereista mun vanhan pomon tyttären. Ja hänellä ja mulla onkin jo liuta yhteisiä kavereita, niin kuin esimerkiksi se tyttö, joka alunperin laittoi tuon videon facebookkiin :) Ja minähän en tunne kuin kourallisen islantilaisia mutta siltikin tuo osoittaa että siellä on tooosi pienet piirit :) Suhteilla ja perhesiteillä on todella iso vaikutus asioihin ja ovathan kaikki islantilaiset kuudennessa tai seitsemännessä polvessa sukua toisilleen. Niillä on semmoinen hieno sukutaulujärjestelmä netissä, mistä pystyy näkemään omat sukujuurensa vaikka kuinka pitkän ajan päähän, jopa siihen asti kun alkuperäiset islantilaiset olivat vielä Norjalaisia :) Jos me mennään joskus naimisiin niin minäkin pääsen siihen järjestelmään. Siellä näkee aina henkilön lapset ja kaikki aviopuolisot, entiset ja nykyiset. Islantilaisilla on tutkittu myös monia periytyviä sairauksia, koska se on ollut niin pieni ja suljettu populaatio. Ei heillä kyllä ole mitenkään erikoisen paljon niitä verrattuna vaikka suomalaisiin mutta niiden periytymistä on helppo tutkia. Ja siellä tehdään myös tuotekokeiluja ennen kuin joku tuote lähtee maailmanlaajuiseen levitykseen, esimerkiksi joku kokis tai pepsi maku oli tämmönen.

Miehellä on tämmönen hauska 66 North paita, jossa on kaikki Islannin suurimmat jäätiköt. Teksti sanoo että: Don't forget the glaciers. Tuo isoin on tietenkin Vatnajökull, sen alapuolella vasemmalla isoin on Myrdalsjökull ja sen ja Vatnajökull:in välissä on se ihana pieni pieni Eyjafjallajökull :) Noiden isompien jäätiköiden alla muhii myös tulivuoria, isompia tulivuoria.... niitä purkauksia odotellessa.

Tämä teksti on niskassa. Tuo leveyspiiri 66 eli napapiiri kulkee Islannin pohjoispuolelta ja se on joku maaginen juttu niille. Onhan Reykjavík vissiin maailman pohjoisin pääkaupunki mutta esimerkiksi iso osa Suomea on tuon napapiirin yläpuolella. Mutta talvinen meri-ilmasto Islannin ylängöillä voi olla jotain ihan hirveää eikä sinne ole taviksilla mitään asiaa huonolla ilmalla. Ei siellä ylänköalueilla edes asu oikein ketään. Sen puolesta tuo surviving sana sopii kyllä asiaan. Eikä kaikki ole aina survived siellä :/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki terveiset tai kysy vaikka jotain Islannista :)