tiistai 14. heinäkuuta 2009

Norjanreissu nro. 2

Tässä osa Norjan reissun kuvista mutta laitan pian lisää ja loput tekstistä löytyy kuvien alta kun hiiri ei toiminut ja blogger on vähän outo... :)


Vesisaari


Vesisaari
Kjartan museotroolari.

Turisteilua Vesisaaressa.

Vesterelvan kalatien yläosa.

Vesterelvan kalatien alaosa.

Lohi Vesterelvan kalaportaissa.

Punakko.

Lohi Vesterelvan kalaportaissa.

On tää taas jäänyt päivittämättä... Mutta toinen Norjaan suuntautunut reissu oli vähintään yhtä hieno kuin edellinen ja siihen sisältyi siis ihan raakaa työtekoa huvittelun lisäksi. Lähdettiin keskiviikkoaamuna täältä asemalta kohti Bergebyelvaa, joka oli tarkoitus sukeltaa ja kartoittaa syksyn emokalalaskentaa varten. Matkalla käytiin shoppailemassa Tana Brussa, ja kyllä meillä oli hauskaa kun ihmeteltiin ulkomaan ruokia ja leivänviipaloimiskonetta :D Kaikenlaisia herkkuja ostettiin ja maisteltiin, muun muassa kylmäsavustettua makrillia ja grönlannin pallasta. Ne oli niin hyviä! Sitten alkoikin raataminen. Käveltiin jokea ylöspäin ylösalas kumpuilevassa rantapusikossa kantamukset selässä hikisinä ja ötököiden syötävinä. Sitten minä ja pomo sukellettiin koko matka takaisin ja etsittiin mahdollisia kaloja joesta ja pomo kertoi rantamiehelle joen habitaatin, minkä rantamies sitten merkkasi aina GPS:n ylös. Se oli ihan tajuttoman raskasta ja haastavaa hommaa ja yli pari tuntia siinä uimisessa menikin. Tulin välillä kosket alas ihan nurin perin ja sain mustelmia mutta oli se hauskaakin. Sen jälkeen oli aika raukea olo ja käytiin taas shoppailemassa mutta tällä kertaa Vadsø:ssa eli Vesisaaressa, joka on matkan varrella Ekkerøy:n lintusaarelle, missä yövyttiin.

Lintusaarella oli kaikenlaista nähtävää. Ensinnäkin siellä sijaitsevat söpöt talot ja satama ovat ihania ja joka puolella vapaana vaeltelevat lampaat. Siellä on myös pikkukajavien pesimisalue, ja tuolla alueella pesii 20 000 paria, jos nyt oikein muistan. Niiden ääntely kuului koko ajan vaikka ei oltu ihan kiinni lintukalliossa. Lisäksi alueella on toisen maailmansodan aikaisia saksalaisten rakentamia bunkkereita ja luolia, joista kylläkään ei ole hirveästi enää jäljellä ja hyvä niin.

Seuraavana päivänä nukuttiin pitkään ja suurimmaksi osaksi lomailtiin. Käytiin Vesisaaressa pyörimässä, joka on jo ihan kivan kokoinen kaupunki, jossa voisi jopa kuvitella joskus asuvansa. Siellä käytiin kahvilla oikein kivassa kahvilassa ja nykyään museona toimivassa vanhassa troolarissa. Troolarin suomensukuinen omistaja esitteli meille sitä ja kertoi oikein mielenkiintoisia juttuja Vesisaaresta ja sen suomensukuisesta väestöstä. Hän on täysipäiväinen turskan ja kuningasravun kalastaja mutta tekee museopaatillaan rapuristeilyjä turisteille. Sitten käytiin vielä Vesterelva joella, johon jo oli noussut lohta ja niitä pystyi kurkkimaan sillalta, joka kulki kalaportaiden ylitse. Kivaa siis oli tosiaan taas ja kaiken kukkuraksi ensi viikonloppu vietetään taas Norjassa. Mennään sinne Vaggeen, mistä saatiin viimekerralla kuningasrapuja ja toiseksi yöksi Mortensnes:iin. Viime viikonloppu kului enemmänkin baarin puolella Utsjoella ja siitä mulla ei oikeastaan ole mitään sanottavaa, koska nolottaa vieläkin niin paljon...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki terveiset tai kysy vaikka jotain Islannista :)