tiistai 9. joulukuuta 2014

Asuinalueita

E on tänään taas hoidossa ja minä nuhaisena kotona. Tuntuu väärältä olla kotona kun toinen joutuu olemaan hoidossa mutta hyvin sillä siellä menee, luulen. Ja haen hänet jo ennen päiväuniaikaa pois. Huomenna olisi tarkoitus että E myös nukkuu siellä, mikä minua tässä on varmaan eniten jännittänyt. Mutta varmasti sekin alkaa sujumaan vaikka alussa olisikin vähän tottumista hoitajalla ja hoidettavalla. Nyt sitten vaan mulle töitä ja vähän äkkiä! Tosiasiassa on hyvä etten ainakaan nyt ihan heti aloita töitä koska hoidosta on aika pitkä joululoma ja olisi hankalaa järjestää E:lle hoitajaa, jos oltaisiin kummatkin jo töissä. Muutenkin kiva viettää joulunaika yhdessä kotosalla :)

Sunnuntaina käytiin auttelemassa anoppia muutossa. Tai minä ja E lähinnä hengailtiin ja kahviteltiin anopin kanssa kun miehet teki hommia. Anopin ja hänen miesystävänsä uusi asunto on moderni ja hieno ja sinne on hyvä ottaa lapsenlapsia kylään. Heillä on yhteensä yhdeksän lastenlasta ja haluavat kovasti ottaa näitä yökylään ja muuta.

Muutossa menikin aika kauan ja lyhyt aurinkoinen päivä kerkesi muuttua pimeneväksi illaksi. Otin joitain kuviakin, ensin matkalta anopin vanhalle asunnolle ja sieltä alueelta ja sitten kuvasin maisemia anopin miesystävän kerrostalolta.

Päivät ovat tosi lyhyitä ja usein harmaita mutta sunnuntaina saatiin moikata aurinkoa ja pakkasta. Luntakin on taas vaihteeksi aika kivasti.

Vasemmalla on anopin vanha asuinalua Arnarnes, joka sijaitsee Garðabær nimisessä kaupungissa ja oikealla on sitten Kópavogur nimistä kaupunkia. Tai ei täällä ole kuin yksi kaupunki ja se on Reykjavík mutta Reykjavíkissa on kiinni noita pinta-alaltaan pieniä mutta asukasmäärältään aika suuria kuntia. Puhun nyt Islannin mittapuulla. Ei ne mitään suuria kuntia ole millään mittapuulla jos vertaa moneen muuhun maahan. Tämä pieni lahti on ihan kaunis kun vuorovesi on ylhäällä mutta laskuveden aikaan se on vähän tuollainen sottuisen näköinen. Monet linnut tykkää kummiskin siitä.
Arnarnes eli Kotkaniemi :)
Kópavogur kylpee auringossa. Meressä ei ole jäätä vaikka siltä vähän näyttäisikin.
Kópavogur
Lahden poukama Arnarnesista nähtynä. Nämä talot ovat todella lähellä rantaa mutta mistään Kultahietikosta ei voi puhua :D Mustaa laavakiveä ja -hiekkaa sekä ruskeaa rakkolevää.
Tämä kuva on aika jännä. Otettu anopin vanhalla kotikadulla. Tässä näyttää että nuo korkeat rakennukset olisivat ihan tuossa omakotitalojen lähellä mutta oikeasti ne ovat aika kaukana, melkein kahden kilometrin päässä. Ne sijaitsevat Kópavogurissa mutta kuva on otettu Garðabærissa :)
Sitten on siirrytty Grafarholttiin, joka sijaitsee Reykjavíkissa. Grafarholt on aika uusi asuinalue, uudempi kuin meidän ja tämäkin on vasta joskus yhdeksänkymmentäluvun alkupuolella rakennettu. Uudemmissa islantilaisissa kerrostaloissa on hyvin yleistä että asuntoihin mennään joko tällaisten ulkokäytävien kautta tai sitten ne käytävät on esimerkiksi lasitettu. Tuon ruskea oven takana on porraskäytäv ja hissi mutta itse asuntoihin päästäkseen on käytettävä näitä ulkokäytäviä. Vähän jännää kun on todella tuulista. Seuraavat kuvat on otettu tältä ulkokäytävältä.

Uudemmissa taloissa on myös hyvin yleistä, että maantason asunnoilla on tuollaiset aidatut pihat tai patiot, niin kuin meillä.


Tuolla rakennetaan taas uutta ja osa on jo valmistakin. Minulle tulee tästä mieleen joku hylätty kaivosyhteisö Siperiassa. Huomaa hasssu tupsu korkeita puita tuolla taustalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki terveiset tai kysy vaikka jotain Islannista :)