maanantai 22. kesäkuuta 2015

The sauna

Nyt kun oli juhannus ja kaikkea oli muun muassa saunat mielessä. Täällä ei vietetä juhannusta oikein mitenkään, kaupasta ei saa kunnollista makkaraa ja ainut tuntemani kotisauna täällä Islannissa on Akureyrissa asti. Oli meillä silti vähän juhlaa kun E:llä oli launataina kaksivuotisjuhlat. Yritin väsätä jotain suomalaista ja päädyin karjalanpiirakoihin ja munavoihin, hapankorppurulliin kylmäsavukalalla ja rieskarulliin täkäläisen savustetun+keitetyn lampaanlihaleikkeleen kanssa. Vieraat olivat kuitenkin melko pelokkaita maistelemaan niitä, vaikka makeat jutut menivätkin ihan hyvin kaupan. Karjalanpiirakoistakin leikkelivät veitsellä ihan pieniä siivuja lautaselle :D Miten pelottavaa makuelämystä voi odottaa niinkin neutraaleista ja tavallisista raaka-aineista?

Noh, niistä saunoista vielä sen verran että minulla ei ole ollut oikein mitään elämäni Saunaa elämässäni. Merkittävä sauna voisi olla kuitenkin vaarin ja mummun vanha betonilattiainen sauna vaarallisenkuumine vesiputkineen, joka sekin on remontin myötä muuttunut sellaiseksi turvalliseksi ja tylsäksi tavalliseksi saunaksi.

Toinen merkittävä sauna voisi olla vanhempien tontilla majaileva "pihasauna". Pihasaunassa ei ole tietenkään mitään suihkua eikä juoksevaa lämmintä vettä vaan vesi lämpeää kiukaan kyljessä olevassa säiliössä. Pihasaunaan pääsin löylyttelemään nyt suomilomalla ja E lensi lauteilta melkein kiuasta päin mutta onneksi sain viime hetkellä päästyä väliin. Toinen yritti heittää löylyä mutta heittikin samalla itsensä kauhan perässä... Ehkä sellaiseen merkittävään saunaan kuuluu se, että ne ovat vähän vaarallisia ja nuhjuisia. Saunan vieressä on myös pieni, mustasta suovedestä täyttyvä lampi, joka nyt on melkein tyhjillään. Tulevaisuudessa sekin ruopataan ja laietaan taas kuntoon niin E:kin pääsee pulikoimaan. Lampi oli meidän tuonne muuttaessa vielä kunnossa ja silloin ensimmäisenä syksynä käytiin joka lauantai lampisaunassa ja minä pulahdin lampeen uimaan. Talven tultua siirryttiin sisäsaunaan saunomaan mutta kävin saunomisen yhteydessä kuitenkin lammessa uimassa. Joulun jälkeen se sitten jäätyi enkä päässyt enää uimaan. Toivottavasti E saa tuosta saunasta ja lammesta omia kivoja lapsuusmuistoja itselleen.

Käytiin E:n kanssa katsomassa kun vaari lämmitti saunaa.

Sauna on aivan tämän valtavan kuusen alla. Se on niin iso että sitä on vaikea saada kokonaan kuvaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki terveiset tai kysy vaikka jotain Islannista :)