tiistai 31. maaliskuuta 2009

Flatey

Ajattelin kertoa teille yhdestä jännästä paikasta tänään kun satuin sitä ajattelemaan. Se on sellainen saari nimeltään Flatey ja se sijaitsee Islannin pohjoisrannikolla Húsavík kaupungin edustalla. Saari on 2,5 km pitkä, 1,7 km leveä ja korkein kohta noin 22 m meren pinnan ylpuolella, minkä vuoksi saaren nimi onkin matala saari. Kirkkaalla säällä Húsavíkista voi nähdä Flateylle. Se on erityinen koska miehen isä on sieltä kotoisin ja miehen perheellä on omistuksessa osa siitä talosta, jossa miehen isäkin vietti lapsuutensa. Se on vähän niin kuin koko suvun kesämökki. Meillä on myös miehen isoäidiltä saatu maalaus, jonka on piirtänyt flateylainen taiteilija joskus 1900-luvun alkupuolella. Maalauksessa kuvataan Víknarfjöll vuoria saarelta nähtynä. Kun miehen sisko sisko sai vauvan, hänessä oli kuulemma heti havaittavissa flateylaisia piirteitä :) Flateylla on parhaimmillaan asunut 120 ihmistä mutta viimeiset pysyvät asukkaat muuttivat pois pääasiassa Húsavíkiin vuonna 1967. Saarella ei ole nykyistä infrastruktuuria eli esim. sähköjä vaikka joillakin on oma öljylämmitys. Saarella on toiminut aikanaan koulu, joka nykyään on jo aika ränsistynyt. Flateyn majakka ja satama aallonmurtajineen taas on "pystyssä" ja monet asuvatkin saarella kesät ja kalastavat elannokseen. Lisäksi saarella on hyväkuntoinen kirkko, joka on palasina siirretty mantereelta. Monia taloja on remontoitu ja niitä käytetään kesäisin mutta on myös surullisen näköisiä raunioita. Húsavíkista lähtee kesäkaudella valasretkiä, joiden aikana pääsee myös Flateylle käymään. Saari on kuuluisa lukuisista lintulajeistaan, mm. lunneja pesii siellä. Miehen perheellä on oma vene, millä pääsee ihan yksityiselle valas- ja Flatey retkelle vaikka viikoksi :) Tässä hiukan kuvia, jotka on kopioitu netistä.


Saari ilmasta kuvattuna. Suurin osa taloista on vasemmassa alakulmassa sataman tuntumassa, koska suuri osa maasta on suomaata.

Miehen perheen talo ja valaan luita pihalla.

Kirkko ja sen takana mantereella olevat Víknarfjöll vuoret.

Koulurakennus kaukaa kaukaa nähtynä.

Minusta Flatey kuvaa hyvin sitä miten karua ja yksinkertaista elämä tuolla on ollut ihan muutama vuosikymmen sitten ja miten nopeasti Islanti on kehittynyt. Vaikka nykyään siellä on todella nykyaikaista ja prameaakin on koko ajan kuitenkin läsnä sellainen alkukantainen fiilis :) Miehenkin perheessä on taulutelkkarit ja vehkeet mutta vanhemmat ovat lähtöisin todella pienistä ja alkeellisista ympyröistä. Eipä se silti ole estänyt heitä missään, mihin ovat ryhtyneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä toki terveiset tai kysy vaikka jotain Islannista :)